Rakentava riitely voi jopa parantaa ihmissuhdetta

Ihmisten välisessä kommunikaatiossa myös riitatilanteet ovat toisinaan väistämättömiä. Useimmiten koemme silti riitatilanteet vaikeiksi ja välttelemme niitä parhaamme mukaan. Toisaalta riidat ovat mahdollisuus tuoda esille itseään vaivaavia asioita ja täyttymättä jääneitä tarpeita. Moni ristiriita on ratkaistavissa keskustelun avulla. Riidellessä pintaan nousevat tunteet saattavat tuntua ahdistavilta ja selvittely yltyy helposti huutamiseksi. Riidellä voi silti myös rakentavasti ja selvittelytaitoja voi opetella. Jos keskustelu on siirtynyt jo huutoasteelle, kannattaa suosiolla ottaa tauko ja jatkaa asian selvittämistä sitten kun molemmat osapuolet ovat ehtineet rauhoittua.

Pyri pitämään keskustelu kunnioittavana

Rakentavassa riitelyssä on tärkeää, että molemmat osapuolet pyrkivät kertomaan miltä itsestä tuntuu. Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, minkälaisia sanoja käyttää ja että sävy säilyisi mahdollisimman kunnioittavana. Parasta on, jos pystyy ilmaisemaan tunteitaan itsestään käsin, jättämään tulkitsemisen vähemmälle ja antaa myös toisen sanoa sanottavansa. On tärkeää, että molemmat kuuntelevat keskittyneesti myös toisen osapuolen asian. Toiselta osapuolelta voi myös suoraan pyytää palautetta ja kysyä, mistä hänelle tuli paha mieli ja mistä hän loukkaantui.

Läheisen ihmisen kanssa riidellessä tartumme helposti siihen, mitä toinen osapuoli tekee väärin ja mikä hänessä tai hänen käytöksessään ärsyttää ja jätämme huomioimatta sen, mikä on oma osuutemme riidassa. Toisen syyttäminen toimii usein puolustuskeinona. Kun keskittyy kertomaan toiselle mikä hänessä on vikana, ei tarvitse miettiä mikä itsessä on vikana ja miltä osin riita on omaa syytä. Tämä kuitenkin nopeuttaa huomattavasti riidan muuttumista rakentavasta repiväksi. Hälytysmerkkejä ovat ainakin toisen arvosteleminen, mitätöinti, käskeminen, nimittely ja tämän analysointi. Tässä kohtaa ollaan siirtymässä repivään riitelyyn ja sieltä pitäisi pian löytää tie takaisin rakentavan riitelyn puolelle.

Vältä mykkäkoulua

Erityisesti parisuhteissa mykkäkoulu on tyypillinen käyttäytymismalli riitojen keskellä ja tämä johtaa valtataisteluun siitä, kumpi on oikeassa ja kumman pitää antaa periksi. On varsin tavallista, että molemmat pyrkivät sanomaan viimeisen sanan, mutta tämä johtaa pian tilanteen lukkiutumiseen. Puhumisen ja kuuntelemisen taidot ovat molemmat tekniikoita, joita jokainen voi opetella. Lisäksi esimerkiksi parisuhteessa voi sopia jo etukäteen aikalisästä, mikäli riitatilanne muuttuu liian repiväksi. Keskusteluun on helpompi palata sitten, kun molemmat pystyvät taas kuuntelemaan järkeään tunnekuohun sijasta.

Jos riidoissa toistuvat jatkuvasti samat teemat, kannattaa jossain vaiheessa pysähtyä miettimään mistä tässä voisi olla kysymys. Hyvin usein tällaisten riitojen pohjalla on jotain aivan muuta kuin se asia, josta varsinaisesti riidellään. Varmaa on, että molemmat haluavat epätoivoisesti tulla ymmärretyiksi, mutta keinot ovat vääriä. Mikäli pystyt tarkentamaan itsellesi, mistä riidassa on sinun kannaltasi kysymys, sinun on helpompi saada myös toinen osapuoli ymmärtämään tunteesi.

Riidoissa ei ole voittajia

Rakentava riitely on tärkeä taito, mutta lisäksi riidan jälkeen täytyy haluta ja osata sopia. Molempien pitää tulla puolitiehen vastaan, eikä voittajilla tai häviäjillä ole merkitystä. Kesken kiihkeimmänkin riidan kannattaa yrittää pitää mielessä, kuinka paljon toista voivat negatiiviset kommentit satuttaa. Riitelyssä ei koskaan pitäisi olla kysymys siitä, kuka loukkaa toista pahimmin, vaan aidosta pyrkimyksestä saada asiat ratkaistua.

Jos ratkaisua riitaan on vaikea löytää, kannattaa aloittaa sovun rakentaminen pohtimalla asioita, joista olette samaa mieltä. Kun saadaan rakennetuksi edes osittainen yhteisymmärrys, on lopullinen sovintokin jo lähempänä. Älä myöskään luota liikaa riidan aikana esiin nouseviin tunteisiin. On täysin mahdollista ja normaalia tuntea kumppaniaan kohtaan sekä vihaa että rakkautta. Riitojenkin aikana kannattaa silti yrittää muistaa, että kyse on loppujen lopuksi teistä kahdesta ja se on paljon tärkeämpää kuin mikään yksittäinen asia.

Felix