Muista aurinkovoide

Vihdoinkin kesä ja aurinko paistaa! Menen tuonne parvekkeelle ihan vain hetkeksi nauttimaan tästä ihanasta lämmöstä, kaivan bikinit vaatekaapin pohjalta ja vielä pari tyynyä mukaan tuolin pehmusteeksi niin on mukava olla. Taisin vähän torkahtaakin ja sitten alkoi ihoa punoittaa. Jotain taisi unohtua. Aivan, aurinkovoide! Tuttu tarina sinullekin? Me emme usein edes täysin tiedosta mitä kaikkea ihollamme tapahtuu kun se altistuu suoraan auringonvalolle. Usein kuullaan puhuttavan vain siitä pahimmasta, melanoomasta eli ihosyövästä. Emme kuitenkaan osaa heti ajatella että jotain niin vakavaa sattuisi omalle kohdalle ja unohdamme että aurinko voi myös vanhentaa ihoa tehden sen jopa ryppyiseksi sekä aiheuttaa muita ihosairauksia. Meidän ei kuitenkaan tarvitse täysin välttää aurinkoa pysyäksemme turvassa sen negatiivisilta vaikutuksilta. Meillä on todella laaja valikoima erilaisia aurinkovoiteita valittavissa mistä varmasti löytyy jokaiselle käyttäjälle sopiva. Voimme valita emulsiovoiteen, geelin, sprayn, öljyn, rasvan, puikon, vaihtoehdot eivät kesken lopu. Päivittäistavarakaupat myyvät yleisimpiä merkkejä toisinaan hyvinkin edulliseen hintaan, kuin taas erikoisvalmisteet ovat yleensä kalliimpia. Loppujen lopuksi hinnalla ei ole niinkään merkitystä kunhan suojakerroin on tarpeeksi korkea ja tuote on säilytetty oikein.

UVB, UVA

Aurinko säteilee sekä UVB- että UVA-säteilyä. Nämä vaikuttavat ihoon eri tavalla. UVB-säteilyä kutsutaan usein pelkästään UV-säteilyksi. Onkin tärkeää huomioida aurinkovoidetta valittaessa että se sisältää tarpeeksi ainesosia antaakseen suojan kumpaakin säteilyä vastaan. Nykyään toisista tuotteista voi huomata UVA-logon, joka on varmiste siitä että se suojaa myös UVA-säteilyltä. Useimmat aurinkovoiteet sisältävät huomattavan määrän kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa toisilla ihmisillä allergisen reaktion. Nykyään markkinoille on kuitenkin tuotu paljon allergiatestattuja tuotteita jotka sopivat herkimmällekin iholle. Suojakerroin eli SPF (Sun Protection Filter) kannattaa valita tarkkaan huomioiden oma ihotyyppi. Heikoiten ruskettuvat ihotyypit punatukkaisista erittäin vaaleaihoisiin tarvitsevat yleensä korkeamman suojakertoimen iholleen, kun taas tummaihoiset pärjäävät pienemmällä suojakertoimella. Monet asiantuntijat suosittelevat suojakertoimen olevan vähintään 15 ja sanovat ettei sen alle meneviä suojakertoimia kannattaisi edes käyttää. Suojakerroin 30 antaa erinomaisen suojan auringon haittoja vastaan, mutta myös mukavan rusketuksen useimmille käyttäjille. Vaikka yleisesti aurinkovoiteiden käyttöä ei suositella alle 2-vuotiaille lapsille, on silti parempi käyttää aurinkovoidetta kuin päästää lapsi altistumaan pitkäksi aikaa auringonvalolle. Aikuisten aurinkorasvaa voi käyttää lapsille, mutta saatavilla on myös lapsille suunnattuja tuotteita joissa on korkeampi suojakerroin sekä vähemmän hajusteita. Lasten kanssa on hyvä muistaa lisätä aurinkovoidetta tarpeeksi usein sekä aina uimisen jälkeen. Lapsen ihon solut eivät ole vielä kehittyneet kunnolla ja siksi sitä ei ole hyvä päästää palamaan liian monta kertaa. Koska suojaa pitää lisätä useammin, valitse suihke tai helposti levitettävä aurinkovoide. Lapsille suositeltava suojakerroin on 50. Aurinkovoiteisiin liittyy vielä tänäkin päivänä erilaisia uskomuksia. Lue Terve.fi sivuston artikkelista yleisimmistä myyteistä ja kerää talteen vinkit, jotka voit ottaa mukaasi mennessäsi seuraavan kerran aurinkovoide ostoksille.

Muistilista aurinkovoiteen käyttöön:

aurinkovoide

Levitä aurinkovoide noin 30 minuuttia ennen auringonvalolle altistumista. Käytä aurinkovoidetta reilusti, levitä tarkkaan myös hankalille alueille kuten selälle. Käytä erityistä tarkkuutta herkästi palaville alueille kuten korvat ja nenä. Levitä uusi kerros aurinkovoidetta tasaisin väliajoin oleskellessasi auringossa, korkeintaan kolmen tunnin välein. Lyhennä väliä jos käyt uimassa, kuivaat itsesi pyyhkeellä tai hikoilet. Muista myös, että vedenkestävä aurinkovoide liukenee osakseen veteen sekä pyyhkeeseen kuivatessasi itseäsi. Pilvinen sää ei takaa suojaa auringolta! Muista siis aurinkovoiteen käyttö myös pilvisellä säällä. Säilytä aurinkovoiteet huoneenlämmössä. Niiden teho voi kärsiä säilytettäessä liiassa kuumuudessa. Aurinkovoiteet on hyvä uusia joka vuosi.

Felix