Luovuus: Pienillä teoilla suuriin ideoihin

Useimmat meistä eivät välttämättä miellä työpaikkaansa tai elämäntilannettaan kovinkaan luovaksi, moni yhdistää luovuuden vain ja ainoastaan taiteellisiin ammatteihin. Todellisuus on kuitenkin että luovuutta kaivataan jossain määrin lähestulkoon jokaisessa ammatissa. Toki luovuutta tarvitaan suuria määriä myös taiteellisilla ja mediaan liittyvillä aloilla. Ilman luovaa ajattelua meillä ei olisi televisio sarjoja, uusia taideteoksia, tai radion makasiini ohjelmia.

Luovuus ei ole joku maaginen juttu, vaan se on kyky ratkaista ongelmia, nähdä tilanteita ja asioita uudesta näkökulmasta, ja tuoda uusia ideoita mukaan vanhoihin juttuihin. Luovaa ajattelua saattaa siis edustaa firman sihteerin järkkäämä henkilökunnan virkistyspäivä, luokan opettajan parantama opetussuunnitelma, tai vaikkapa uusi siivousjärjestys joka tekee työstä nopeampaa. Luova ajattelu auttaa eteenpääsyä alalla kuin alalla, ja uudet ideat saattavat luoda reittejä ylennyksille, palkan korotuyksille, ja oman bisneksen aloitukslle, joten ne ovat jossain määrin tärkeitä kaikille. Yksityiselämässä luovat ideat voivat johtaa jokapäiväisten asioiden helpompaan hoitamiseen, ja yleiseen elämän laadun

Luovuuden kasvatus arkielämässä

Kuinka luovutaan voisi sitten kasvattaa? Ensinnäkin itselleen pitää antaa lupa olla luova. Jos jatkuvasti ajattelet, että ne muut ovat luovia, mutta minä olen tällainen tavallinen tallukka, et varmasti saa sitä ensimmäistäkään ajatusta.  Jos elämäsi on kuitenkin tähän pisteeseen saakka mennyt näillä uomilla, hyvä uutinen on se että luovuus ei ole paikallaan pysyvä voima, vaan jokainen meistä pystyy rakentamaan sitä vahvemmaksi.  Toisaalta taas jos los luovuttaan ei käytä, se häviää pikkuhiljaa taka-alalle.  Käytännöllisiä luovuuden rakentamis kikkoja on useita. Ensimmäinen, ja se yksinkertaisin niistä on uteliaisuus kaikkeen mahdolliseen, niiden tarkoituksia sen enempää miettimättä. Katso uusia televisiosarjoja, kuuntele musiikkia, lue lehtiä. Keskustele ihmisten kanssa ja kysy heiltä heidän mielipidettään. Maagisesti nämä uudet vaikutukset alkavat tuottamaan päästäsi uusia ajatuksia jotka saattavat johtaa juuri siihen ideaan jota tarvitset. Jos olet täysin jumissa samassa jokapäiväisessä ajatus prosessissa, ajatukset tuppaavat myös pyörimään ympyrää samojen vanhojen ideoiden ympärillä.

Harrastuksista luovaa voimaa

Harrastukset myös auttavat luovuuden nostamisessa pintaan. Useimmilla meistä päivätyö ei välttämättä ole pinnallisesti se kaikista mielenkiintoisin ja luovin homma. Jos jokapäiväinen homma tuntuu harmaalta ja tylsältä, on vaikea miettiä luovia juttuja sen parantamiseksi. Tällaisessa tilanteessa duunin ulkopuoliset itselleen mielenkiintoiset harrastukset voivat tulla pelastajaksi. Oli kyseessä sitten urheilu, taide, tai vaikkapa harrastajateatteri, iltaisin tapahtuneet oivallukset valuvat usein myös päivittäiseen työelämään. Harrastajateatterissa ohjaajan pestin saanut, saattaa esimerkiksi yhtäkkiä olla myös työelämässään rohkeampi, mikä voi pitkällä tähtäimellä johtaa vaikkapa ylennykseen. Yksinkertaisesti myös itselleen mukavien asioiden tekeminen auttaa luovuuden löytämisessä. Iloinen ja onnellinen mieli on usein aktiivisempi, ja avoimempi uusille vaikutteille. Jos olet hyvällä tuulella otat ulkoiset inspiraatiot helpommin vastaan. Käänteisesti taas jatkuvasti negatiivinen mieli sulkee helposti hyvätkin jutut pois, ja näin ollen saatat missata useita luovuuden lähteitä.


Harrastuksista luovaa voimaa

Fyysinen toiminta on myös hyväksi luovuuden etsimisessä. Varsinkin kävelyn on osoitettu auttavan luovuuden haussa, joten nouse vaikkapa lounastunnilla muutamaksi minuutiksi kävelemään. Tullessasi takaisin työpöydän ääreen, useat ongelmista joita olet yrittänyt ratkoa koko aamun saattavat kadota kuin itsestään. Kevyen kävelyn lisäksi myös rankemmat fyysiset aktiviteetit, kuten juoksu, painojen nosto, tai tanssi ovat hyväksi luovuudelle. Kroppasi työskennellessä kovasti mielesi rauhoittuu usein muutamaksi minuutiksi, antaen aivoille tilaa tehdä taustatöitä. Juoksijoiden on todettu usein pääsevän flow-tilaan, jota voi verrata helposti kokeneiden meditaation harjoittajien saavuttamiin transsi tiloihin. Usea tanssin harrastaja voi varmasti myös todistaa, miten ympäröivä maailma katoaa koreografian mennessä hyvin.

 

 

Felix