Luovuus: Käytännön kikkoja luovaan ajatteluun

Urheilu ja taide harrastusten lisäksi, luovuutta etsivälle on tarjolla useita mahdollisuuksia. Suositeltavaa voisi olla esimerkiksi meditaation kokeileminen, ja tämän kautta uusien neuraalisten teiden avaaminen. Meditaation muotoja on useita, viime aikoihin mainostetuin näistä on Mindfulness meditaatio, joka jättää mystiikan ja uskonnolliset konnotaatiot pois ideologialtaan. Meditaatiota voi harjoittaa joko älypuhelimille ladattavien sovellusten kautta, tai vaikkapa opiskelemalla tekniikkaa kirjojen kautta. Useissa kaupungeissa järjestetään myös hyviä meditaatio ja mindfulness kursseja, joilla tekniikoita voi opetella kokeneen opettajan johdolla. Meditaatio saattaa auttaa myös unen määrässä ja laadussa, mikä osaltaan parantaa luovuutta. Väsyneen ihmisen aivokapasiteetti menee usein jokapäiväisen selviytymisen tarkoituksiin, mikä voi vähentää luovuuden määrää huomattavasti. Hyvät ja riittävät yöunet ovat siis yksi luovuuden peruspilareista. Luovuuteen voisi siis vaikuttaa myös makuuhuoneen sisustus, ilmapiiri, lämpötila, ja henkilön ilta tavat. Jos nukkuma paikassa pauhaa televisio puolille öin, ei aivoillasi ole aikaa rauhoittua, ja vaipua luovuudelle avoimeen tilaan. Harkitse vaikkapa kirjan lukemista tai äänikirjojen kuuntelemista illan viimeisten tuntien aikana.

Ulkopuolisilla avuilla luovuuden haussa

Luovuuden haussa voi käyttää myös hyväkseen ulkopuolisia vaikutteita. Siinä missä jotkut nauttivat hiljaisuudesta, useille meistä pieni määrä taustamusiikkia saattaa auttaa luovien ajatusten pinnalle tuomisessa. Mieti mikä musiikki sopii sinulle itsellesi, jos et ole klassisen ystävä, on epätodennäköistä että luovuutesi kukkii Mozartin tahtiin. Tukkahevi on täysin yhtä luovaa rakastajalleen kuin jazzin kilkutus! Tuoksuilla on myös vahva suhde siihen miten aivomme toimivat. Rosmariinin on todettu auttavan muistojen luonnissa, ja sitruunalla on virkistävä vaikutus. Ideana voisi olla myös tietyn tuoksun yhdistäminen luovaan työhö, tämän haistaminen saattaa vähän niinkuin antaa aivoillesi luvan ajatella laatikon ulkopuolella. Käytä hyväksesi kaupan tuoksukynttilöitä, tai luo itsellesi sopiva sekoitus yksittäisistä tuoksu öljyistä. Myös maalaukset, veistokset, valokuvat, tai vaikkapa kaunis maisema, voivat auttaa luovan idean löytämisessä. Jokainen varmaan tunnistaa sen ihanan tunteen kun kesäiltana rauhassa hain tuijotat järven selälle. Kun annat itsesi vaipua visuaaliseen transsiin muutamaksi minuutiksi luovien ajatusten kaihtaessa sinua, ne saattavat nousta pintaan virkistyneinä kuin itsestään.

Tietoista ongelmanratkaisua hattu tekniikalla

Luovimmat ihmiset käyttävät usein tiedostamattaan eri tekniikoita ongelmien lähestymiseen. Niille meistä joilla tästä ei ole juurikaan harjoitusta on onneksi tarjolla useita mietittyjä tekniikoita, joista saa tilanteisiin konkreettista apua. Yksi näistä on Edward De Bonon kehittämä hattu tekniikka, jossa käytetään erivärisiä mentaalisia (tai miksei vaikka fyysisiäkin) hattuja ongelman lähestymiseen eri näkökulmista. Viisi hattua symbolisoivat tarkasti osa-alueita, ja ajattelun rajoittamisen ajatellaan mahdollistavan luovuuden tapahtumisen näiden sisällä. Ryhmätilanteissa kuudetta hattua käyttää ryhmän vetäjä, tilanteen kontrolli henkilö. Valkoinen hattu on varattu informaatiolle ja tarpeille. Sen ollessa päässä ajattelija miettii vain ja ainoastaan faktoja, ja kaikki tunteet pidetään pois pelistä. Esimerkiksi tässä kohden voidaan miettiä paljonko projektille on rahaa käytössä, tai milloin sen pitää olla valmis. Keltainen hattu symbolisoi optimismia, tuottoa, ja positiivisia mahdollisuuksia. Mitä hyvää tapahtuu jos projekti menestyy. Musta hattu on tämän vastakohta, ja sen ollessa päässä arvioidaan  yhtälailla tärkeitä negatiivisia konnotaatioita. Mitkä ovat projektin vaarat, mikä ei ole ihan kohdallaan, ja mikä saattaa mennä pieleen. Vaikka tämä on hyvin tärkeä työkalu, ajattelijan kannattaa olla tarkkana että sitä ei liika käytetä. Punaisen hatun aikana voit tuoda kaikki tunteet täysin pintaan. Sitä kantaessa voit myös miettiä intuitiivisesti, ja millään ajattelulla ei tarvitse olla faktuaalista perustelua. Tässä kohtaa kaikki ajatukset voivat alkaa lauseella, musta vähän tuntuu…. Vihreä hattu antaa kantajansa ajatella täysin luovasti. Sen aikana tuodaan peliin mukaan uusia ideoita, olivat ne miten hulluja tahansa!

Tietoista ongelmanratkaisua hattu tekniikalla
Felix