Kohti positiivista itse kuvaa

Ajattelepa hieman ympärilläsi olevia ihmisiä,  ja varsinkin niitä joiden seurassa tykkään viettää aikaa. Narisevatko he jatkuvastu siitä, miten paljon painoa he ovat viime aikoina laittaneet lisää. Tai siitä kuinka rumia he ovat maailman julkkiksiin verrattuna. Vai ovatko ne ehkä sittenkin niitä tyyppejä, jotka hymyilevät kyselevät mitä sinulle kuuluu, ja juttelevat silleen kivasti omista kulumisesta? Täysin rehellisesti ajateltuna, useammista meistä varmaan valitsevat sen kakkosvaihtoehdon.

Mikä se sitten on näitä super mukavia, toisten elämästä kiinnostuneita, kaikkien kavereita yhdistävä tekijä? Hyvä ja toimiva itsetuntoa tietenkin. Tämä ei tarkoita että he kaikki olisivat super-ihmis maailman voittajia, mutta tarpeeksi sinuja itsensä kanssa jaksaakseen kuunnella muidenkin murheita.  Ihmisen itsetunto rakentuu hänen koko elämänsä aikana, ja vaikka perusteet sille on rakennettu lapsuudessa, tämä ei tarkoita että ne meistä, joilla olisi hieman heikompi itsetunto eivät sitä pystyisi koskaan kohottamaan. Itsetunnon yksi itsetunnon perus rakennuspalikoista on henkilön oma kuva, se miten näemme itsemme varsinkin suhteessa ympäristöön ja kanssaihmisiin. Huonon itsetunnon omaava henkilö on aina vertaamatta itseään muihin. Omat saavutukset arvioidaan sen kautta miten paljon parempia ne ovat kuin työkaverin, lasten kavereiden vanhempien, tai jopa omien sukulaisten. Hyvän itsetunnon omaava taas löytää  tarkoituksen ja ilon itse siitä tekemisestä, ja jos hän ei nauti tekemistään jutuista, hän tietää että vika on asiassa, ei hänessä itsessään. Hyvän itsetunnon omaavan henkilön Barcelonan viikonloppureissun arvo ei vähene naapurin Balin matkan myötä, Barcelonassahan oli kuitenkin hauskaa, ja Balille voi matkustaa seuraavana vuonna.

Itsetunnon hoitaminen

Miten me voimme sitten korottaa omakuvaamme? Tähän ei välttämättä ole yhtä yksinkertaista ratkaisua joka sopii meille kaikille, mutta ensimmäisenä kannattaa miettiä mitä voimme muuttaa, ja mitkä asiat pitää vaan yksinkertaisesti hyväksyä. Jos heräät joka aamu ja ajattelet että vaatteesi ovat liian tiukat, ja hiuksesi liian hiirimäiset, mene ihmeessä kuntosalille, osta uusia vaatteita, ja varaa aika kampaajalle. Jos taas ajattelet että pituutesi aiheuttaa sinulle sosiaalisia ongelmia, get over it. Tämä ei tule enään aikuisiällä muuttumaan, ja murehtimalla et voi auttaa asiaa. Itse kuvaan vaikuttaa myös se miten käytät suurimman osan hereillä olo aikaasi, eli useimpien meistä tilanteessa työpaikka. Tämä ei tarkoita että olisi parempia ja huonompia duuneja, vaan että jos henkilön työ ei yksinkertaisesti sovi heille, se aiheuttaa ongelmia laajemmilla elämän  alueilla. Jos olet esimerkiksi finanssialalla töissä, mutta näet pankit kaiken pahan kapitalistisena juurena, et välttämättä mene työpäivän jälkeen kovinkaan onnellisena kotiin. Tässä tilanteessa voisit siis vaikkapa miettiä taitojesi siirtämistä hyväntekeväisyys alan käyttöön. Meditaatio, harrastukset, ja muut intressit jotka vetävät mielesi pois omasta itsestäsi voivat auttaa myös hyvän itse kuvan luomisessa. Meditaatio auttaa mielen rauhoittamisessa, ja ajatusmaailman laajentamisessa päivittäisten tuokioiden kautta. Kymmenen minuutin jälkeen ajatukset siirtyvät helposti pois itsekeskeisestä maailmankuvasta. Harrastukset taas auttavat pitämään kropan ja mielen virkeänä. Vaikka päivä duunisi saattaisi olla hieman sopimaton, sopiva harrastus jossa olet hieman enemmän ekspertti saattaa saattaa sinulle sen tunne korotuksen jota kaipaat. Vaikka päivisin olisit toimistorotta, se on vaan välttämättömyys jolla ansaitset rahaa ollaksesi iltaisin parkettien partaveitsi.

Itsetunnon hoitaminen

Sosiaalisen median käytön vähentäminen voi myös auttaa itsetunnon kohotus yrityksissä. Me selailemme Instagram ja Facebook-sivustoja, tuijottaen sisälle toisten täydellisiltä tuntuviin elämiin ja unohdamme että näilläkin tyypeillä on tavallinen elämä valokuva keikkojen välillä. Kotona odottaa työ kaupan kassalla, kiljuvat kakarat ja opintolainat. Hyvänä harjoituksena voit myös kokeilla oman elämän arkitilanteissa Instagram tyylisten kuvien ottamista, nopeasti huomaat miten helposti aamupalapöydästä saa luotua älykkään rajauksen, ja sovelluksen filttereiden kanssa kadehdittavan sosiaalisen tilanteen.

 

Felix